Tandsteen: we hebben er allemaal wel eens last van. Voor veel mensen is een bezoek aan de tandarts niet compleet zonder het gevreesde boortje. Tandsteen is de verharde vorm van tandplak. In tegenstelling tot tandplak is tandsteen wel duidelijk zichtbaar als een geel of bruinachtig laagje op de tanden. Dit ontstaat als de tandplak (zuren die door bacteriën zijn gecreëerd uit voedselresten, speeksel en bacteriën) onder invloed van mineralen uit het speeksel verhardt. Tandsteen ontstaat vooral bij de uitgang van speekselklieren. Bij mensen kun je hierbij denken aan de achterkant van je ondertanden.

Tandsteen bij honden

Niet alleen mensen kunnen er echter mee te maken krijgen – ook honden krijgen er last van. Bij honden gebeurt dit meestal doordat natvoer langs de randen van het tandvlees blijft plakken. Net als bij mensen wordt dit door de combinatie van speeksel en bacteriën omgezet tot tandplak. Niet alleen begint het behoorlijk te stinken, maar de gevolgen kunnen groter zijn: het verhardt zich namelijk, net als bij mensen ook tot tandplak. Tandsteen zelf verwijderen is gelukkig wel mogelijk. Bovendien is het ook belangrijk om het bij je trouwe viervoeter aan te pakken.

Als er tandsteen bij je hond ontstaat wordt het gebit van de hond minder glad. Als gevolg hiervan kunnen bacteriën makkelijker een plekje vinden. Dat betekent op z’n beurt weer dat er nog meer voedselresten aan het gebit blijven plakken. Ook kunnen stukken voer tussen de tanden en kiezen achterblijven en gaan rotten. Dat is een ideale voedingsbodem voor schadelijke bacteriën die zich snel vermenigvuldigen. Doe met het tandsteen verwijderen je hond een plezier. Want als je dat niet doet, kan dat leiden tot tandvleesontsteking. Dit is te herkennen door rode en mogelijk gezwollen randen van het tandvlees.

Let op de voeding

Gebitsproblemen komen bij veel huisdieren voor. De meeste honden en katten krijgen er vanaf hun derde levensjaar mee te maken. Je herkent het in de meeste gevallen doordat je hond of kat een slechte adem heeft. Het moderne dierenvoer voor honden draagt ook bij aan het probleem. In de natuur moet een dier vlees van een karkas afscheuren en van botten afschrapen. Van nature stimuleert dit het zelfreinigende vermogen van het gebit. Hondenvoer uit de winkel doet dit echter niet, waardoor gebitsproblemen kunnen optreden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *