Honden kunnen last hebben van verschillende allergieën. Soms merk je als baasje niet meteen dat je hond last heeft van een allergie, omdat sommigen niet zichtbaar zijn. Daarnaast denken veel mensen ook vaak dat hun hond soms gewoon even niet zo lekker is, als die bijvoorbeeld niet wil eten. Het is handig om op de hoogte te zijn van de verschillende allergieën die kunnen voorkomen bij honden, zodat je in het vervolg vroegtijdig de symptomen van allergieën bij honden kan herkennen.

Vlooienallergie

Een van de meest voorkomende allergieën bij honden is een vlooienallergie. Bij een vlooienallergie is je hond allergisch voor het speeksel van een vlo. Vlooien bijten je hond en daardoor komt het speeksel van de vlo in contact met je hond zijn huid. Als je hond allergisch is voor voor vlooien kan dit ernstige huidirritatie veroorzaken zoals jeuk en ontstekingen. Je hond kan ook last hebben van deze allergie als hij geen vlooien heeft. Een beet kan al genoeg zijn om de allergie op te wekken. 

Voedselallergie

Ook voedselallergieën komen vaak voor bij honden. De meest voorkomende voedselallergie bij honden is een allergie voor dierlijk eiwit in hondenvoer. Vaak zijn dit dierlijke eiwitten uit bijvoorbeeld kippen- of varkensvlees, maar het kan ook uit rund of andere dierlijke bronnen komen. Symptomen die je hond kan hebben bij een voedselallergie zijn onder andere braken, winderigheid, niet willen eten en huidirritaties zoals jeuk. Je kan voedselallergie bij honden laten testen met een voedselallergie test. Als je hond een voedselallergie heeft kan je ervoor kiezen om je hond hypoallergene hondenbrokken te geven. Dit zijn hondenbrokken waar geen dierlijke eiwitten in verwerkt zit.

Atopie  

Atopie is een vorm van erfelijke allergie. Dit is vaak allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt, pollen, bloemen of bomen. Vaak zijn deze allergieën seizoensgebonden, zoals bij een allergie voor pollen. Dit zal vaak dezelfde symptomen geven als een pollenallergie bij mensen. Als je hond last heeft van atopie is het slim om je huis heel erg schoon te houden. Ook kan het helpen om de hondenmand uitvoerig schoon te maken, zodat er zo weinig mogelijk stof in zit. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *